Одржана работилница на тема „Климатски промени” во Охрид

Активностите на годишната „ГЛАМ“ програма се посветени на подобрување на постоечката и создавање нови содржина на Википедија на македонски јазик и нејзините сродни проекти на тема „Клима и климатски промени“. Важноста на оваа тема за секојдневниот живот на луѓето е мотивација плус за придонес на нашата заедница кон оваа област. Следствено на тоа, Викимедија МКД продолжува со реализација на проекти и активности посветени на климатските промени.

На ден 26.6.2024 година (среда) членовите на Вики клуб Охрид одржаа работилница на тема Климатски промени. Работилницата се одржа во просториите на селското домаќинство „Пирустија Неданоски“ во село Рамне, Охрид. Работилницата започна во 9:00 часот, при што на членовите на Вики клубот им се обрати нивниот ментор и едукатор за образование, Наташа Неданоска. На учесниците им беше одржано пригодно предавање на истата тема , со елаборирање на глобалното затоплување и последиците од истото и начините на кои што може да се намалат последиците од глобалното затоплување.

 

По воведното предавање членовите на Вики клубот во Охрид своите активности ги продолжија со заедничко уредување на Википедија на македонски јазик. Учесниците пишуваа и преведуваа статии на тема „климатски промени“ со што дадоа свој придонес за свеста на јавноста при борбата со овој голем светски проблем. Работилницата заврши во 12 часот. Вкупно беа направени 5 статии, а учесниците ќе продолжат да уредуваат на истата тема од дома. Дел од атмосферата ви ја доловуваме преку фотографски материјал кој може да се погледне на следната врска.

Серијата настани и активности посветени на климатските промени продолжува и понатаму во втората половина на 2024, кога не очекуваат нови проекти и нови резултати. Следете ја Викимедија МКД и заедно да ја подигнеме свеста на јавноста за овој проблем преку збогатување на содржината на Википедија на македонски јазик.