Уредувачки натпревар „Генетика“ – нови награди, нови содржини!

Почетокот на 2024 година се покажа како успешен период во однос на активностите на Викимедија МКД. На низата успеси се надоврзува и успешно завршениот уредувачки натпревар „Генетика“. Натпреварот траеше од 1 февруари 2024 и заврши на 29 февруари 2024 година.

На натпреварот учествуваа повеќе уредници кои придонесоа со своите знаења и вештини. Темата на овој натпревар беше генетиката, односно објавување нови статии и подобрување на постоечките од оваа област. Со таквото објавување на нови содржини и подобрување на постоечките, учесниците овозможуваат пристап до квалитетни информации за сите корисници на Википедија.

Оценувањето на статиите беше задача на оценувачкиот одбор, составен од искусни википедијанци, кои внимателно ги анализираа и оценија содржините според стандардите и правилата на Википедија. Процесот на оценување беше траен и темелен, осигурувајќи објективност и квалитет во изборот на победниците. Така, со гордост ги објавуваме добитниците на наградите:

  • I награда: [Dandarmkd] – вредносен купон во вредност од 12.000 денари.
  • II награда: [Тиверполник] – вредносен купон во вредност од 6.000 денари.
  • III награда: [Bojan9Spasovski] – вредносен купон во вредност од 3.000 денари.

Покрај овие награди, се доделуваат и следните дополнителни награди:

  • Награда за најдобра статија: [Dandarmkd] – вредносен купон во вредност од 5.000 денари.
  • Награда за најдобар нов учесник: [Lili Arsova] – вредносен купон во вредност од 2.000 денари.
  • Посебна награда за најмногу статии за различните човечки хаплогрупи: [Bojan9Spasovski] – вредносен купон во вредност од 3.000 денари.

Вкупно учествуваа 10 уредници и беа напишани 491 статија.

Оваа иницијатива не само што го зголеми интересот за генетиката на Википедија, туку и го збогати нашето знаење и разбирање за важноста на оваа наука во современиот свет.

Благодариме на сите учесници за нивните напори и нивниот придонес.